КРАЇНИ ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ

Мейджор Джон

Мейджор Джон (нар. 29 березня 1943) — англійський державний діяч, прем'єр-міністр Великобританії (1990—1997). Народився в Лондоні в сім'ї колишнього циркача, який став згодом театральним менеджером. Близько двох десятиріч працював у банківській сфері. У1979 р. був обраний членом британського парламенту від Консервативної партії. У кабінеті М. Тетчер займав пости головного секретаря британського казначейства (1987—1989), міністра закордонних справ (липень жовтень 1989) і міністра фінансів (жовтень 1989 — листопад 1990).

У листопаді 1990 p., після відставки Тетчер, став лідером Консервативної партії і прем'єр-міністром Великобританії. Мейджор продовжив курс Тетчер на приватизацію державної власності та інтеграцію Великобританії в європейське співтовариство.

У квітні 1992 р. йому вдалося привести консерваторів до перемоги на парламентських виборах. Противники Мейджора, у тому числі й опозиція всередині Консервативної партії, критикували нерішучість його дій під час боснійської кризи, звинувачували його в поступливості при підписанні Маастріхтського договору. У1994 р. Мейджору вдалося добитися прогресу в переговорному процесі з урегулювання кризи в Північній Ірландії, що сприяло зміцненню його авторитету як політика.

У червні 1995 р. Мейджор скликав з'їзд Консервативної партії, на якому він поставив питання про своє подальше перебування на посту лідера партії. Після наполегливих дебатів з прихильниками ізоляції Beликобританії від Європейського співтовариства (т. зв. «євроскептика-ми») більшість дглегатів з'їзду підтримала політичну лінію Мейджора і підтвердила його повноваження. На парламентських виборах 1997 р. консерватори на чолі з Мейджором зазнали поразки від Лейбористської партії.



Підтримати сайт і наші Збройні Сили можна за посиланням на Buy Me a Coffee.